fbpx
Kõik kategooriad

Kuidas valida mänguriarvutit

Kuidas valida arvutit?

Uue arvuti ostmine on suur otsus. Kas te ostate spetsiaalse mänguriarvuti, kodukontori töömasina või video töötlemise tööjaama, vajate arvutit, mis toimiks hästi nii ostu hetkel kui ka aastate pärast. Teil on vaja midagi, millel on piisavalt salvestusruumi kõigi teie failide ja rakenduste jaoks. Teil on vaja midagi, mis töötab jahedalt ja vaikselt, et te ei peaks pidevalt kuulama ventilaatorite undamist.

Ja see peab mahtuma teie eelarvesse.

See võib kõlada nagu otsiksite täiuslikkust, mida on traditsiooniliselt üsna raske leida. Uue arvuti ostmisel on siiski täiesti võimalik leida endale ideaalne arvuti. Te peate lihtsalt teadma natuke sellest, mida te tegelikult vajate. See ei ole alati täpselt see, mida te soovite, kuid kui keskendute oma eelarvega sellele, et arvuti teeks seda, mida teil vaja on, mitte ainult sellele, mis paberil hea välja näeb, saate arvuti, mida on rõõm kasutada aastaid.

Et osata pöörata tähelepanu erinevatele komponentidele oleme need Teie jaoks lahti kirjutanud. Kui ka peale juhendi lugemist on raske oma vajadusi välja selgitada, saate alati pöörduda meie klienditoe poole, meie oskame teie uue arvuti valikul abiks olla. 

Milleks te arvutit kasutate?

Enne kui vaatame komponente, mis moodustavad teie uue arvuti, peate mõtlema, milleks te seda kasutama hakkate. Kui vajate arvutit ainult kergeks veebisirvimiseks, laste kodutöödeks ja aeg-ajalt filmi vaatamiseks, ei vaja te tippklassi mänguriarvutit. Samuti, kui soovite mängida mänge 4K resolutsiooniga ja kõikide seadete puhul Ultra tasemel, ei jõua te kaugele kodukontori tööarvutiga.

Enamik arvuteid on piisavalt mitmekülgsed, et teha natuke kõike, kuid kui alustate oma vajadustest ja keskendute arvuti valikul neile, saate arvuti, mis suudab teha kõike, mida vajate, ja veelgi rohkem, ilma eelarvest üle minemata.

Siin on kiire ülevaade erinevatest viisidest, kuidas arvutit kasutada, ja mõned kiired riistvarasoovitused, millist tüüpi arvuti oleks teie vajadustele kõige paremini sobiv.

Tavaline kasutus: Kerge veebisirvimine, filmide voogesitus, kodutööd ja Office töö. Algtaseme protsessor, 8GB muutmälu, väiksema mahuga SSD.

Esport mängimine: Tavamängimine, mängude voogesitus,  veebisirvimine ja videote voogesitus. Keskmise taseme protsessor, 16GB muutmälu, keskmise taseme graafikakaart, suurem SSD.

Äärmuslik mängimine: AAA mängud 1440p või 4K resolutsiooniga, mängimine ja voogesitus samaaegselt. Kõrgtaseme protsessor, 32-64GB muutmälu, kõrgtaseme graafikakaart, suur SSD, teine SSD lisasalvestuseks.

Kuigi need kategooriad ei kata kõiki vajadusi ja ei lähe üksikasjadesse konkreetsete komponentide kohta, on see hea üldine baas, kust alustada arvuti valimist ja annab teile midagi, millest lähtuda, kui peate omale uue arvuti valima.

Kui vajate lisateavet, võtke ühendust Arvutipunktiga, et saada personaalset nõu meie süsteemide koostajatelt, või lugege edasi, et saada rohkem teavet, kuidas valida endale sobivaim arvuti.

Mis komponendid minu arvutis olema peavad?

Nüüd, kui me teame, milleks te arvutit vajate, vaatame, mida teie uus arvuti oma töö tegemiseks vajab; nimelt komponente. Need on arvuti üksikosad, mis hõlmavad kõike alates protsessorist arvuti keskmes kuni salvestusseadmeteni teie andmete jaoks lõpetades toiteallikaga, mis aitab kogu süsteemi töös hoida. 

Iga kategooria puhul on palju valikuid, kuid me katame kõik põhitõed, et teil oleks hea arusaam, mida iga komponent teeb ja mida peaksite oma järgmise arvuti jaoks kaaluma.

Protsessor

Keskprotsessor ehk CPU on teie arvuti süda. Ükskõik, milleks te seda kasutate, teeb see kogu arvuti üldise töö ja suunab spetsialiseeritud riistvara, nagu graafikakaart, mängude või videotöötluse jaoks.

Keskprotsessoreid valmistavad ja müüvad peamiselt kaks suurt ettevõtet: AMD ja Intel. Mõne erandiga on nende protsessorid hinna ja jõudluse poolest üsna võrreldavad kogu nende vastavas valikus. Uuemad protsessorid pakuvad paremat jõudlust ja funktsioone, seega soovite valida ühe nende viimase põlvkonna protsessoritest, ükskõik millise brändi te valite. AMD puhul on need Ryzen 4000 seeria ja edasi ning Inteli puhul 11. põlvkond ja edasi.

Eelarve sõbralikud protsessorid

Kui otsite midagi algtaseme jaoks, siis on Inteli Core i3 ja Core i5 mudelid parimad valikud, näiteks Core i3-12100 või Core i5-11400 madala eelarvega arvutile AMD puhul on Ryzen 5 viienda ning neljanda seeria protsessorid head valikud

Keskklassi süsteemid

Keskklassi süsteemide jaoks tasub sihtida Core i5 ja Core i7 ning uuemaid Ryzen protsessoreid. Nende hulka kuuluvad Core i5-13600K ja i7-13700K, või AMD Ryzen 7700X ja 7800X3D (mis on praegu vaieldamatult maailma parim mänguprotsessor).

Kõrgtaseme arvutid

Kõrgtaseme arvutite jaoks on parimad Intel Core i9-13900K ja AMD Ryzen 7950X3D ja 7950X.

Kokkuvõte

Valides protsessorit, mõelge, milleks te oma arvutit kasutama hakkate ja kui palju jõudlust te vajate. AMD ja Intel pakuvad mõlemad suurepäraseid võimalusi igas hinnaklassis ja igaks otstarbeks, olgu see siis eelarvet jälgiv arvuti, keskklassi süsteem või tipptaseme mänguriarvuti.

Muutmälu (RAM-i) valikud

Algtaseme arvutid:

  • 8GB: Miinimum igapäevaseks kasutuseks, nagu kerge veebisirvimine, kontoritööd ja mõned lihtsamad mängud. See on piisav tavakasutuseks, kuid piirab võimalusi samaaegselt mitme rakenduse avamiseks.

Keskmise taseme arvutid:

  • 16GB: Sobiv valik enamikule kasutajatele, eriti mänguritele. See võimaldab avada rohkem brauseri vahelehti ja toetab laiemat valikut mänge ning rakendusi. See on hea tasakaal jõudluse ja hinna vahel ning sobib hästi ka mõningateks raskemateks ülesanneteks.

Kõrgtaseme arvutid:

  • 32GB: Ideaalne kõrgtaseme mänguritele ja neile, kes tegelevad intensiivse foto- või videotöötlusega. Suurenenud mälu maht tagab sujuva töö isegi kõige nõudlikumate rakendustega ja võimaldab avada palju ressursimahukaid programme korraga.

Professionaalsed töökoormused:

  • 64GB või rohkem: Kui töötate professionaalsete ülesannetega, nagu suuremahuline andmetöötlus, 3D-modelleerimine või keerukate simulatsioonidega, võib rohkem muutmälu olla väga kasulik. Suuremate mälu mahtude puhul on oluline veenduda, et teie arvuti ja töökoormus suudavad seda ära kasutada.

Muud kaalutlused

  • DDR4 vs DDR5: Uuem DDR5 muutmälu pakub paremat jõudlust ja energiatõhusust, kuid DDR4 on endiselt laialdaselt kasutatav ja sageli odavam. Valik sõltub teie protsessori ja emaplaadi toetusest.
  • Kiirus: Kui olete piisava mälumahu taganud, võite kaaluda kiiremat muutmälu, mis võib pakkuda väikest, kuid märgatavat jõudluse parandamist, eriti nõudlikumates rakendustes ja mängudes.

Kokkuvõttes, valides muutmälu oma arvuti jaoks, keskenduge esmalt mahule, et tagada sujuv töö ja mitme ülesande täitmise võime. Kui teie eelarve lubab, kaaluge uuemat ja kiiremat mälu, et saada parim võimalik jõudlus.

Videokaart

Iga arvuti vajab mingisugust graafikaprotsessorit, et ekraan töötaks, kuid mitte iga arvuti ei vaja midagi võimsat. Tegelikult on enamikul Inteli ja mõnel AMD protsessoril oma sisseehitatud graafika. Kui teie eesmärgiks on ainult voogedastusfilmide vaatamine, veebisirvimine, e-kirjadele vastamine ja kerge kontoritöö, siis pole teil üldse vaja eraldiseisvat graafikakaarti.

Graafikakaartide valikud

Ilma graafikakaardita:

  • Sisseehitatud graafika: Enamiku igapäevaste ülesannete jaoks piisab täielikult protsessorisse integreeritud graafikast. Intel ja mõned AMD protsessorid tulevad koos piisava graafikaprotsessoriga, mis suudab hõlpsalt hakkama saada voogesituse, veebisirvimise ja kontoritööga. Selline kombinatsioon on esindatud näiteks meie arvutil Gallium.

Mängimiseks:

  • Esport ja keskklassi mängud: Kui soovite nautida kiireid kaadrisagedusi ja sujuvat mängimist, vajate graafikakaarti. Nvidia RTX 3050 ning 3060 on suurepärased algtaseme videokaardid kaasaegseks mängimiseks kõrgete kaadrisagedustega. AMD RX 6600 on samuti hea alternatiiv.
  • Nõudlikumad mängud ja kõrgemad resolutsioonid: Nõudlikumate mängude mängimiseks kõrgematel resolutsioonidel on soovitatav investeerida Nvidia RTX 3070 Ti või AMD RX 6750 XT. Need kaardid pakuvad märkimisväärselt paremat jõudlust ja visuaalset kvaliteeti.
  • 4K mängimine: 4K resolutsiooniga mängimiseks vajate uusima põlvkonna graafikakaarte. Nvidia RTX 4070 Ti, 4080 või – kui eelarve lubab – RTX 4090 on suurepärased valikud. AMD RX 7900 XT ja 7900 XTX on samuti suurepärased ja taskukohasemad, kuigi nende ray tracing jõudlus ei ole nii muljetavaldav kui Nvidia kaartidel.

Professionaalne töö:

  • 3D-disain ja video kodeerimine: Kui tegelete 3D-disaini või video kodeerimise kiirendamisega, siis peaaegu iga graafikakaart parandab jõudlust. Kõrgema taseme kaartidega saate parema jõudluse, kuid kui teie töö ei ole eriti nõudlik, võite hakkama saada ka keskklassi GPU-dega, mitte kallimate tööjaama GPU-dega.

Erinevate professionaalsete ülesannete jaoks parima graafikakaardi valik võib oluliselt varieeruda, seega on soovitatav täiendava abi saamiseks rääkida Arvutipunkt’i spetsialistidega, et valida just teie töökoormusele sobivaim graafikakaart.

Kokkuvõte

Valides graafikakaarti, mõelge, milleks te oma arvutit kasutama hakkate. Igapäevasteks ülesanneteks piisab sisseehitatud graafikast, kuid mängimiseks ja nõudlikumateks töödeks on vaja eraldiseisvat graafikakaarti. Nvidia ja AMD pakuvad suurepäraseid võimalusi igas hinnaklassis ja igaks otstarbeks, olgu see siis eelarvesõbralik mängimine või kõrgtaseme 4K mängimine.

Emaplaat

Emaplaadi valimine on rohkem seotud funktsioonidega kui jõudlusega. Kuigi kõrgema klassi emaplaadid pakuvad täiendavat stabiilsust ülekiirendamiseks ja rohkem USB-porte, on nende toetus muudele komponentidele see, mis enamiku inimeste jaoks rohkem loeb.

Olulised kaalutlused:

  • Mälu tugi: Veenduge, et emaplaat toetab soovitud tüüpi muutmälu (näiteks DDR4 või DDR5) ja omab piisaval hulgal mälupesasid.
  • PCIe SSD tugi: Kontrollige, kas emaplaat toetab soovitud PCIe põlvkonna SSD-sid (näiteks PCIe 3.0, 4.0 või 5.0).
  • Toiteühendused: Mõned emaplaadid nõuavad täiendavaid toiteühendusi, nagu sekundaarne CPU toitepistik. Veenduge, et teie toiteplokk suudab neid toetada.
  • Portide arv ja tüüp: Mõelge, kui palju USB-porte, SATA ühendusi ja muid laiendusvõimalusi vajate.
  • Ühilduvus: Veenduge, et emaplaat sobib teie protsessori ja graafikakaardiga ning et teie korpus ja toiteplokk toetavad seda.

Kokkuvõte

Emaplaatidel on kõige väiksem mõju üldisele jõudlusele, seega on see valdkond, kus saate eelarve säästmiseks veidi raha kokku hoida. Siiski, veenduge, et emaplaat toetab kõiki vajalikke komponente ja et teil on sobiv korpus ja toiteplokk selle jaoks.

Kõik Arvutipunkti’i arvutid on varustatud parimate emaplaatidega oma hinnaklassis, kuid kui vajate midagi spetsiifilist teatud funktsioonidega, võtke kindlasti meiega ühendust, et aidata teil valida just õige emaplaat.

SSD ja HDD kõvakettad

Olenemata sellest, millist tüüpi arvutit te ehitate, veenduge, et sellel oleks SSD käivitusdraivina. Kõigil Arvutipunkt’i arvutitel on paigaldatud SSD, kuna see tagab kiire süsteemi käivitumise ja kiire rakenduste avamise ning kasutamise.

SSD käivitusdraiv:

  • Kiirus ja reageerimisvõime: SSD (solid-state drive) muudab teie süsteemi märkimisväärselt kiiremaks võrreldes traditsiooniliste kõvaketastega (HDD). Süsteemi käivitumine, rakenduste laadimine ja unerežiimist ärkamine on palju kiiremad.

Salvestusruum erinevatele kasutajatele:

  • Tavakasutus: SSD käivitusdraivist piisab tavakasutajateks ja kodutööde tegemiseks. Kui vajate rohkem pikaajalist salvestusruumi, saate alati lisada teise kõvaketta suuremahuliste failide, näiteks filmide ja telesaadete allalaadimiseks.
  • Mängurid: Mänguritel, kellel on suur mängukogu, tasub valida suurem käivitusdraiv. 1TB SSD mahutab enamiku mängukogusid, kuid vajadusel saate alati lisada teise SSD, et saada rohkem salvestusruumi.
  • Video töötlejad ja suurte failidega töötajad: Suured SSD-d pakuvad kõige kiiremat andmevahetus kogemust, eriti kui töötate paljude või suurte failidega. Kui jõuate mitme terabaidi draivideni, on kõvakettad nii palju odavamad, et peate kaaluma, kas töövoo suurem efektiivsus on lisakulusid väärt.

Lõppmõtted

Sõltumata sellest, milleks te oma arvutit kasutate, on SSD käivitusdraiv hädavajalik, et tagada kiire ja sujuv töö. Lisades suuremahulise SSD või HDD, saate tagada piisava salvestusruumi vastavalt oma vajadustele. Kui vajate täiendavat abi või nõu oma arvuti salvestuslahenduste valimisel, võtke kindlasti ühendust Arvutipunkt’i spetsialistidega, et leida just teie vajadustele vastav lahendus.

Toiteplokk

Arvutipunkt kasutab oma arvutites ainult kvaliteetseid toiteplokke (PSU), kuna te ei soovi riskida oma tipptasemel mänguarvutis odava toiteploki kasutamisega. Me hoolitseme selle eest, et PSU-l oleks piisavalt võimsust kõigi teie komponentide jaoks.

Mida arvestada toiteploki valimisel:

  • Võimsus: Veenduge, et toiteplokil oleks piisavalt võimsust (W) kõikide komponentide jaoks. Arvutipunkt tagab, et valitud PSU vastab teie süsteemi vajadustele.
  • Tõhusus: Kõrgema efektiivsusega toiteplokid (näiteks 80 Plus sertifikaadiga) vähendavad energiakadu ja seega ka teie elektriarveid. Kõrgema tõhususega PSU-d töötavad ka jahedamalt ja vaiksemalt.
  • Kvaliteet ja vastupidavus: Kvaliteetsemad komponendid tagavad PSU pikema eluea ja parema jõudluse, eriti kui plaanite oma süsteemi ülekiirendada.
  • Suurus ja sobivus: Kompaktsemad toiteplokid on loodud sobima väikese suurusega süsteemidesse. Veenduge, et valitud PSU sobib teie arvutikorpusega.

Kokkuvõte

Kvaliteetse toiteploki valimine on kriitiline, et tagada teie arvuti stabiilsus ja töökindlus. Arvutipunkt kasutab ainult usaldusväärseid PSU-sid, mis vastavad teie süsteemi nõuetele. 

Lisaküsimuste või spetsiifiliste nõudmiste korral aitavad Arvutipunkt’i eksperdid teid hea meelega õige toiteploki valimisel teie vajadustele vastavalt.

Korpus

Arvutikorpused on peamiselt välimuse küsimus, kuid need määravad ka teie arvuti kuju ja suuruse. Mini-ITX korpus toetab ainult teatud suurusega emaplaate, toiteplokke ja jahuteid, samas kui mõned hiiglaslikud korpused võivad isegi mahutada kaks erinevat arvutit!

Valige korpuse disain, mis teile meeldib, kuid veenduge, et see vastaks ka teie jahutusvajadustele ja esi paneeli ühendustele. Kui kasutate sageli esi USB-porte või kõrvaklapipesasid, veenduge, et valitud korpuse juurdepääs oleks mugav. Kui soovite vesijahutust, veenduge, et korpuses oleks selle jaoks piisavalt ruumi.

Mida arvestada korpuse valimisel:

  • Suurus ja ühilduvus: Veenduge, et korpuses oleks piisavalt ruumi teie valitud emaplaadile, graafikakaardile ja jahutussüsteemile. Kontrollige, kas korpuses on toiteploki jaoks piisavalt ruumi ning kas see mahub teie töölauale või riiulile.
  • Jahutussüsteem: Kui plaanite kasutada võimsaid komponente või ülekiirendamist, veenduge, et korpuses oleks piisavalt õhuvoolu ja ruumi lisajahutite paigaldamiseks.
  • Esipaneeli ühendused: Kontrollige, kas korpuses on kõik vajalikud esipaneeli ühendused, näiteks USB-portid, kõrvaklapipesad ja mikrofonipesad.
  • Vesijahutuse ühilduvus: Kui plaanite kasutada vesijahutust, veenduge, et korpuses oleks selle jaoks piisavalt ruumi ja et see toetaks vajalikke paigalduskonfiguratsioone.

Kokkuvõte

Arvutikorpuse valimine on oluline, et tagada teie arvuti sobivus ja funktsionaalsus vastavalt teie vajadustele. Kõikides Arvutipunkti arvutites on tagatud piisav jahutus.  Valige korpuse disain, mis teile meeldib, kuid veenduge ka, et see vastab teie arvuti jahutusvajadustele ja ühenduste eelistustele. Arvutipunkt’i eksperdid saavad teid aidata õige korpuse valimisel vastavalt teie konkreetsetele nõudmistele ja eelistustele.

Kokkuvõtvalt

Ideaalse arvuti valimine tähendab sinu soovide ja vajaduste kooskõlastamist õigete riistvaravalikutega, samal ajal püsides eelarves. Nüüd, kui sul on üksikasjalik ülevaade kõigist süsteemi komponentidest, oled paremini varustatud teadliku otsuse langetamiseks järgmise arvuti valimisel.

Vajad rohkem abi? Selleks me siin oleme. Võta ühendust Arvutipunktiga ja üks meie ekspertidest aitab sul arutada milline arvuti oleks sinu jaoks täiuslik, olenemata sinu vajadustest.

Ostukorv
Logi sisse

Ei ole veel kontot?

0 Soovinimekiri
0 items Ostukorv
Menu